Учени от Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм установиха,

...
Учени от Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм установиха,
Коментари Харесай

Децата, които не си доспиват, са изложени на по-висок риск от психични проблеми

Учени от Норвежкия университет за просвета и технологии в Трондхайм откриха, че децата, които не си доспиват, са с риск от хиперактивност с недостиг на вниманието, тревога, меланхолия и други психологични проблеми.

" Ако децата ни спят задоволително, това може да ги отбрани от психологични проблеми ", съобщи Брур Ранум образователното заведение.

Проследено е здравословното положение на съвсем 800 деца за 7-годишен интервал, добавя Българска телеграфна агенция. Учените открили, че децата, които спят минимум, са с максимален риск от психологични проблеми по-късно през живота си.

" Открихме връзка сред продължителността на съня и риска от признаци за прочувствени и поведенчески разстройства ", означи Ранум. Сънят бил проучен благодарение на датчици за придвижване в разстояние на 7 следващи нощи. Децата били интервюирани, с цел да се преценяват психологичните им проблеми. 

" От обособения субект зависи какъв брой сън му е необходим. Краткият сън за един субект може да е задоволителен за различен. Но в случай че забележите, че детето ви не може да се концентрира или че настроението му варира повече от естественото, ще е добре да го накарате да поспи повече ", поясни Ранум.

Едва 1% от участвалите в проучването 6-годишни деца спели по-малко от 7 часа дневно. С израстването им броят на тези, които не си доспивали, се увеличавал - те съставлявали 3,9% от участниците, когато били на 8 години, 4,2% от тях, когато били на 10 години, и 13,6% от тях на 12-годишна възраст. Много деца имали една или повече нощи с по-малко от 7 часа сън. Това се отнасяло за 15,1% от малчуганите на 6-годишна възраст, 39,1% от децата на 8 години, 45,7% от участниците на 10 години и 64,5% от 12-годишните.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР